Osnivanje Humanitarne udruge “Fra Ante Antić”

Časni sluga božji Fra Ante Antić u svom višegodišnjem boravku u Zagrebu (1946.-1965.), ostavio je velik i neizbrisiv trag ne samo na području duhovnosti već i na karitativnom polju. Svima koji su pokucali na njegova vrata tražeći pomoć, on je, po providnosti Božjoj, našao načina da im pomogne. Kod njega se na osobit način mogla prepoznati živa i djelotvorna vjera (usp. Jak 2,14-26).


Nadahnuti njegovom karizmom, a u svrhu još većeg i zauzetijeg rada da se časni sluga što prije proglasi blaženim i svetim, braća samostana Majke Božje Lurdske, zamolila su Upravu provincije Presvetog Otkupitelja da im dozvoli osnivanje Humanitarne udrugu „Fra Ante Antić“. Nakon dopuštenja Uprave provincije, slijedeći zakonsku proceduru, pristupilo se osnivanju Udruge.
U Udruzi su angažirani vjernici i štovatelji fra Ante Antića, koji uz Vicepostulaturu o. Antića, doprinose promicanju njegovog glasa svetosti.


U radu Udruge naglasak je stavljen, prije svega na molitvu za proglašenje o. Antića blaženim i svetim; zatim na širenje glasa svetosti Časnog sluge i na upoznavanje njegovog života i svetosti; te konačno na karitativni rad.


U molitvenom djelu, svakog 16. u mjesecu organizira se cjelodnevno klanjanje pred Presvetim u crkvi Majke Božje Lurdske s ciljem da se fra Ante Antić što prije proglasi blaženim. Navedeni datum izabran je u spomen na njegov zemaljski rođendan, 16. travnja. Devet dana prije svakog cjelodnevnog klanjanja postimo i molimo na spomenutu nakanu. Prvi četvrtak u mjesecu, koji je već u samostanu određen kao fra Antin dan, nakon molitve na grobu Časnog sluge, organizira se i dodatni molitveni program. Članovi Udruge svakog četvrtka prije večernje mise animiraju Gospinu krunicu, s tekstovima iz spisa o. Antića i na taj način ljudima dodatno približavaju fra Antin život i njegovu karizmu.


U svrhu promicanja glasa svetosti fra Ante Antića, kroz društvene medije nastojimo svakodnevno ljudima približi život i karizmu Časnoga sluge. Udruga i kroz tiskani materijal informira ljude o fra Antinom životu i putu svetosti. U pripremi je prigodno izdanje fra Antinih misli za svaki dan, koje bi bile poticaj za razmišljanje i molitvu.


Karitativni rad Udruge zamišljen je kao pomoć potrebitima, a na poseban način onima koji dolaze u Zagreb u svrhu liječenja ili slično, a nemaju mogućnost smještaja. Znajući kako je čovjek u bolesti i nemoći osjetljiv i potreban posebne pažnje, Udruga posebnim osjećajem brine i za duhovnu pomoć svojih korisnika.

Kroz različite humanitarne akcije osvještavamo ljude o fra Antinom karitativnom djelovanju i svesrdnom pomaganju ljudima u nevolji, te se trudimo u djelo provesti fra Antino geslo: kad vam netko učini dobro, ono se mora nastaviti umnažati da bi bilo još veće dobro.

Naše humanitarne akcije odvijaju se kroz godinu: u proljeće "Zasadi svoju dobrotu", na jesen "Jedna ruža za jedan kruh siromaha", a kroz cijelu godinu "Kruh svoj s gladnim dijeli" te podjela paketa prehrambenih i higijenskih potrepština.

Udruga je stavila naglasak i na povlačenje financijskih sredstava iz socijalnih programa EU fondova. S tim sredstvima želimo našim sugrađanima, koji su u potrebi, omogućiti što bolji i lakši život.


Za ostvarenje ovih programa i planova potrebni su nam ljudi, stoga Udruga osnovala mrežu prijatelja fra Ante Antića, za molitveni dio, za promicanje glasa svetosti, i za karitativno područje. Svatko može pripomoći u onom djelu i s onim darovima s kojima nas je Bog obdario. Zato je u Udruzi svatko dobro došao.


Udrugu vodi i službeno zastupa g. Stjepan Kelčić koji i koordinira radom Udruge. Predsjednik nadzornog odbora je uvijek gvardijan samostana Majke Božje Lurdske.

Oni koji žele, rad Udruge mogu i svojim novčanim prilozima poduprijeti. Priloge možete poslati na IBAN Udruge.


Članovi Predsjedništva:

1. Stjepan Kelčić, predsjednik
2. Ivana Bošnjak, dopredsjednica
3. Branka Brekalo, tajnica


Članovi Nadzornog odbora:

1. Fra Bože Vuleta
2. Ana Azinović Bebek
3. Ivan Ćurković


Likvidator:

1. Frano Šarić