Antićev Četvrtak
21/10/2020

Osnovana humanitarna udruga "Fra Ante Antić"

Časni sluga božji Fra Ante Antić u svom višegodišnjem boravku u Zagrebu (1946.-1965.), ostavio je velik i neizbrisiv trag ne samo na području duhovnosti već i na karitativnom polju. Svima koji su pokucali na njegova vrata tražeći pomoć, on je, po providnosti Božjoj, našao načina da im pomogne. Kod njega se na osobit način mogla prepoznati živa i djelotvorna vjera (usp. Jak 2,14-26).

Nadahnuti njegovom karizmom, a u svrhu još većeg i zauzetijeg rada da se časni sluga što prije proglasi blaženim i svetim, braća samostana Majke Božje Lurdske, zamolila su Upravu provincije Presvetog Otkupitelja da im dozvoli osnivanje Humanitarne udrugu „Fra Ante Antić“. Nakon dopuštenja Uprave provincije, slijedeći zakonsku proceduru, pristupilo se osnivanju Udruge.

Ovih dana stigao je dopis nadležnih tijela o početku rada Udruge. U Udruzi su angažirani vjernici i štovatelji fra Ante Antića, koji će uz Vicepostulaturu o. Antića, doprinijeti promicanju njegovog glasa svetosti.

U radu Udruge, naglasak je stavljen, prije svega na molitvu za proglašenje o. Antića blaženim i svetim; zatim na širenje glasa svetosti Časnog sluge i na upoznavanje njegovog života i svetosti; te konačno na karitativni rad.

U molitvenom djelu, plan je da se svakog 16. u mjesecu organizira cjelodnevno klanjanje pred Presvetim u crkvi Majke Božje Lurdske s ciljem da se fra Ante Antić što prije proglasi blaženim. Navedeni datum izabran je u spomen na njegovo zemaljski rođendan, 16. travnja. Prvi četvrtak u mjesecu, koji je već u samostanu određen kao fra Antin dan, nakon molitve na grobu Časnog sluge, organizirao bi se i dodatni molitveni program. Članovi Udruge bi i svakog četvrtka prije večernje mise animirali Gospinu krunicu, s tekstovima iz spisa o. Antića i na taj način pokušali što više ljudima približiti fra Antin život i njegovu karizmu.

U svrhu promicanja glasa svetosti fra Ante Antića, cilj je da se kroz društvene medije svakodnevno ljudima približi život i karizma Časnoga sluge. Također, želja Udruge je da i kroz tiskani materijal, informira ljude o fra Antinom životu i putu svetosti. U pripremi je prigodno izdanje fra Antinih misli za svaki dan, koje bi bile poticaj za razmišljanje i molitvu.

Karitativni rad Udruge zamišljen je kao pomoć potrebitima, a na poseban način onima koji dolaze u Zagreb u svrhu liječenja ili slično, a nemaju mogućnost smještaja. Znajući kako je čovjek u bolesti i nemoći osjetljiv i potreban posebne pažnje, Udruga će posebnim osjećajem brinuti i za duhovnu pomoć svojih korisnika.

Kroz različite humanitarne akcije želimo osvijestiti ljude o fra Antinom karitativnom djelovanju i svesrdnom pomaganju ljudima u nevolji, te u djelo provesti fra Antino geslo: kad vam netko učini dobro, ono se mora nastaviti umnažati da bi bilo još veće dobro.
Udruga će naglasak stavljati i na povlačenju financijskih sredstava iz socijalnih programa EU fondova. S tim sredstvima želimo našim sugrađanima, koji su u potrebi, omogućiti što bolji i lakši život.
Za ostvarenje ovih programa i planova potrebni su nam ljudi, stoga je cilj Udruge, osnivanje mreže prijatelja fra Ante Antića, bilo za molitveni dio, bilo za promicanje glasa svetosti, bilo za karitativno područje. Svatko može pripomoći u onom djelu i s onim darovima s kojima nas je Bog obdario. Zato je u Udruzi svatko dobro došao.
Udrugu će voditi i službeno zastupati g. Stjepan Kelčić koji će i koordinirati radom Udruge. Predsjednik nadzornog odbora uvijek će biti gvardijan samostana Majke Božje Lurdske.

PODACI UDRUGE:
Humanitarna udruga
„Fra Ante Antić“
Vrbanićeva 35
10000 ZAGREB

OIB: 70145052604
mail: udruga.faa@gmail.com;
Internet stranica: udruga-faa.hr
Br. mob: 00385 95 5814-183

IBAN: HR47 2340 0091 1110 90248
Za donacije iz inozemstva: SWIFT CODE: PBZGHR2X

Početak rada i djelovanja Udruge stavljamo pod zagovor fra Ante Antića i Majke Božje Lurdske i sve ljude dobre volje molimo da rad Udruge stave u svoje molitve.

Oni koji žele, rad Udruge mogu i svojim novčanim prilozima poduprijeti. Priloge možete poslati na IBAN Udruge.

Stjepan Kelčić


Naša internetska stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačići koji se pohranjuju služe u analitičke i statističke svrhe i za funkcioniranje svih značajki internetske stranice, njezinoga poboljšanja i boljeg korisničkog iskustva.
Saznaj više