Molitva za stožerne kreposti fra Ante Antića
03/09/2021
Započinje novi lanac posta i molitve
06/09/2021

P. Božidar Nagy: "Moja sjećanja na slugu Božjega Antu Antića"

Moj prvi susret s p. Antom Antićem bio je u Samoboru u prosincu 1960. g. Bio sam tada još student prve godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Još dok sam bio u gimnaziji u Slav. Brodu čuo sam puno o njemu pričati od osoba koje su ga poznavale. Kako sam se i ja tada pripremao da uđem u isusovački red i prihvatim redovnički život išao sam k njemu da o tome s njime porazgovaram. On me je srdačno primio i samo me je ohrabrio u mojemu naumu.
Za vrijeme prvih godina moga redovničkog života kao isusovac posjetio sam ga nekoliko puta i vodili smo duhovne razgovore u kojima mi je on davao korisne savjete za duhovni život. Dok sam bio u novicijatu poslao mi je jedno veoma lijepo pismo ohrabrenja na početku moga Bogu posvećenoga života. Posljednji moj susret s njime bio je u proljeće 1964. godine neposredno prije moga odlaska na odsluženje vojnoga roka. Došao sam k njemu da ga pozdravim i da se preporučim u njegove molitve jer je preda mnom stajala velika promjena života; iz samostanskog duhovnog okruženja išao sam u jedan način života koji nije imao nikakve veze s religijom, dapače bio joj je i protivan. Stoga sam trebao molitvenu potporu pa sam ga posjetio s molbom da se moli za mene kako bi sve kušnje vojničkog života uspio nadvladati što je on obećao, a ja sam to stvarno i osjetio. Vojni rok odslužio sam bez velikih problema, dapače imao sam lijepih mogućnosti da sam mogao voditi svoj molitveno duhovni život na diskretan način. Bio je to i moj posljednji susret s njime. On je već tada bio bolestan i ležao je u krevetu. Na kraju našega razgovora rekao mi je na odlasku: „E, sinko moj, nećemo se više vidjeti“. Predosjećao je da mu se bliži kraj života. I tako je i bilo. Umro 4. ožujka 1965. dok sam ja bio još uvijek u vojsci pa mu nisam mogao doći na sprovod. A njegovo pismo koje mi je uputio na početku moga redovničkog života i danas čuvam kao dragocjenu relikviju.

Saznaj više